Priešistorė, geologinė istorija, pirmieji žmonės Gruzijoje

Maždaug prieš 200 miljonų metų vienas didelis žemynas Pangėja suskilo į du: šiaurinį - Lavraziją ir pietinį - Gondvaną. Tarp šių naujai atsiradusių žemynų buvo Tetis vandenynas. Tuo metu Kaukazas buvo pietinis Lavrazijos žemyno krantas. Kalnų čia dar nebuvo.
Prieš 150 milijonų metų prasidėjo Kreidos periodas. Dinozaurai gyveno dabartinės Gruzijos teritorijoje, jų pėdas dabar galima pamatyti Sataplija draustinyje.
Prieš maždaug 65 milijonų metų Kreidos periodas baigėsi, prasidėjo Paleogenas. Dinozaurai išmirė, o Lavzarijos žemyno krante prasidėjo transgresija - žemynas pradėjo leistis. Visa teritorija, su dinozaurų pėdomis, atsidūrė po vandeniu, tapo jūros dugnu.
Ši teritorija buvo po vandeniu Paleogeno ir Eoceno geologiniais periodais - beveik 30 milijonų metų. Per tą laiką susikaupė daugelio metrų storio jūrinės nuosėdos, kurias dabar galima pamatyti Kaukazo tarpekliuose.

Gruzija

Maždaug prieš 25 milijonus metų Kaukazas pradėjo kilti iš vandens. Didysis Kaukazas tapo ilga sala, į šiaurę nuo jo plytėjo Maikopo jūra. Gombori ir Mescheti kalnagūbriai taip pat buvo nemažomis salomis.
Prieš 23 milijonus metų prasidėjus Neogenui, Kaukazo kalnai pradėjo augti. Iškilo Surami kalnagūbris, padalinęs Užkaukazės jūrą į dvi įlankas: Kolchidos ir Kuros. Kaip tik tada Gruzija pasidalino į vakarinę ir rytinę. Rytinė dalis pradėjo greitai sausėti, o vakarinė liko drėgna - čia dar ilgai buvo senovinės džiunglės.
Tada išnyko Rača-Lečchumi, Achalcichės ir Sevano jūros. Gori ir Muchrani slėniuose ilgą laiką buvo nenuotakūs ežerai. Per ilgą laiką Muchrani ežero vandenys dabartinės Ksani upės slėniu išplovė nuotaką ir ištekėjo į Kurą.
Jūra traukėsi į rytus. Toliau į rytus buvo Akčagylo jūra, dabartinės Kaspijos jūros pradininkė. Kurį laiką šios jūros krantas buvo netoli dabartinio Tbilisio, vėliau jūra atsitraukė į rytus.

Prieš du milijonus metų prasidėjo Kvartero periodas. Kaukazo kalnai jau buvo panašūs į tuos kuriuos matome dabar, tik Juodosios jūros lygis buvo aukštesnis, o Kaspijos jūros - žemesnis. Tuo metu Elbrusas ir Kazbekas buvo aktyvūs vulkanai, laikas nuo laiko išsiverždavo vulkanai prie dabartinio Paravani ežero. Tuo metu buvo du ledynmečiai. Kalnų viršūnėse formavosi dideli ledynai ir slinko žemyn, nors lygumų jie taip ir nepasiekė. Klimatas pasidarė šaltesnis, beveik išnyko tropiniai miškai. Atšalalimas nebuvo labai didelis, leopardai ir beždžionės pergyveno šiuos ledynmečius.
Kaip tik šiuo laikotarpiu, prieš 1 800 000 milijonų metų, Kaukaze pasirodė pirmieji žmonės žinomi kaip Homo georgicus. Jie klasifikuojami kaip artimi Homo habilis ir galėjo būti Homo erectus protėviais. Homo georgicus kaulai buvo rasti 1991 metais netoli Dmanisi. Gali būti, kad iš Kaukazo Homo georgicus patraukė į Europą, kur ir išnyko, o gal grįžo atgal į Afriką.

© 2014 J.D.Endriukaitis