^

Gruzija

Tolma

Tolma

Tolma (ტოლმა), Armėnijoje, Azerbaidžane ir Turkijoje vadinama dolma, labai populiarus Gruzijoje valgis. Tolma variantų yra gana daug. Įprastai tolma yra išskobtos ir užpildytos įdaru daržovės, arba įdaras suvyniojamas į lapus.
Tolmai reikia: 2 vidutinių-didelių baklažanų; 3 didelių sultingų pomidorų; 3 aštriųjų žaliųjų pipirų; 5 didelių svogūnų laiškų; 6 česnako skiltelių; 20 gramų baziliko; 20 gramų šviežių koriandrų ir 2 morkų; 400 gramų maltos jautienos/kiaulienos faršo; 80 gramų ryžių; 1 kiaušinio; 2 lauro lapų; 1 arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų; 1 arbatinio šaukštelio koriandro; 1 arbatinio šaukštelio sausų Trigonella caerulea; 70 ml aliejaus; druskos.

Tolma ingredientai Tolma ingredientai Tolma gamyba
Tolma ingredientai Tolma ingredientai Tolma gamyba

Faršą sudedame į dubenį. Sutriname 3 skilteles česnako ir kartu su ryžiais, kiaušiniu, 1 arbatiniu šaukšteliu aštriųjų raudonųjų pipirų, 1 arbatiniu šaukšteliu koriandro; 1 arbatiniu šaukšteliu Trigonella caerulea ir druska sudedame į tą patį dubenį. Gerai išmaišome.
Supjaustome baziliką, šviežią koriandrą ir svogūno laiškus.. Trečdalį žalių svogūnų, kartu su supjaustytu baziliku ir žaliu koriandru sudedame į dubenį ir gerai išmaišome.
Išskobiame baklažanų ir 2 pomidorų vidurius. Vidurius neišmetame. Supjaustome morkas. Į didelę keptuvę supilame aliejų ir sudedame morkas, baklažanų vidurius ir likusius supjaustytus svogūnų laiškus. Kepame ant vidutinės ugnies, neuždengę, dažnai pamaišydami, 7-8 minutes.
Supjaustome likusį pomidorą, sutriname 3 česnako skilteles ir kartu su pomidoro viduriais ir lauro lapais dedame į keptuvę. Maišydami kepame ant lėtos ugnies 5 minutes. Jeigu pomidorai nesultingi įpilame truputį vandens.
Užpildome baklažanus ir pomidorus anksčiau paruoštu mėsos ir ryžių mišiniu. Mišinį daržovėse gerai suspaudžiame. Užpildytas daržoves ir žaliuosius pipirus dedame į keptuvę ant padažo ir troškiname orkaitėje 200 C temperatūroje 1 valandą.
Gruzijoje tolma įprastai valgoma su grietine arba maconi.

Tolma gamyba Tolma gamyba Tolma
Tolma gamyba Tolma gamyba Tolma
© 2014 J.D.Endriukaitis