Chmeli Suneli

Chmeli-suneli (ხმელი სუნელი), verčiama kaip sausas prieskonis, kvapas, - aromatingas, bet neaštrus prieskonių mišinys, tradiciškai vartojamas gruzinų virtuvėje. Chmeli-suneli gardinamas beveik kiekvienas gruzinų patiekalas - charčo, čachobili, sacivi, lobijo ir kt.
Chmeli-cuneli, gali būti, pats populiariausias prieskonis Gruzijoje, jo sudėtis nėra tvirtai nusistovėjus, prieskonių mišinio spalva, komponentai ir jų proporcijos įvairuoja priklausomai nuo Gruzijos regiono. Sakoma, kad kiekviena šeimininkė Gruzijoje turi savo chmeli-suneli receptą.

Chmeli Suneli

Chmeli Suneli

Chmeli Suneli

Chmeli Suneli

Chmeli Suneli

Chmeli Suneli

Klasikinį chmeli-suneli sudaro džiovinti, smulkiai sumalti: krapai, kinza (koriandro stiebeliai), dašis, mairanas, koriandras, Imeretietiškas šafranas (serentis). Klasikinis chmeli yra tamsiai žalios spalvos, laikomas sandariai uždarytame inde.
Į chmeli-cuneli dar gali būti dedamas bazilikas, lauro lapai, petražolės, salierai, uccho-suneli, aštrieji raudonieji pipirai, mėtos, juozažolės.
Chmeli-cuneli turi stiprų aromatą, todėl į patiekalus jo nereikia dėti daug, kad nenustelbtume kitų jo sudėtinių dalių aromato.

© 2016 J.D.Endriukaitis