Gebžalija

Patiekalui reikia 1 kilogramo jauno, nesūdyto sūrio, 1 didelės puokštelės mėtų (arba 2-2,5 arbatinių šaukštelių džiovintos mėtos), 300-350 gramų maconi (rūgpienis) arba paprasto neriebaus jogurto, druska pagal skonį.
Patiekalas gana nesudėtingas. Svarbiausia rasti jam tinkamo sūrio, tada tik per keletą minučių galima paruoštų puikų valgį sūrio mėgėjams.
Gruzijoje šiam patiekalui stengiasi nusipirkti labai jauno, visiškai nesūdyto sūrio. Truputį pakaitinus ploną sūrio skiltelę ji turi tįsti.
Jeigu nerandate tinkamo sūrio, galima naudoti jauną, minkštą ir nesūdytą suluguni arba mocarela sūrį.

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Mėtas perrenkame, nuplauname, nuskabome lapelius, kotelius išmetame. Lapelius sumalame iki košelės.
Sūrį supjaustome plonomis riekelėmis ir dedame į puodą su verdančiu vandeniu (vandens neturi būti daug, jis tik truputį turi apsemti sūrį). Kai sūris pradeda lydytis ir prarasti formą, skylėtu samčiu sūrį išgriebiame ir dedame ant didelės lėkštės ar padėklo. Nuovirų neišpilame. Negaištami, sūrį suspaudžiame panašiai kaip tešlą (kol karštas galima šaukštu) iki 0,5-0,7 cm storio (kuo ploniau tuo geriau). Kartu su sūriu į lėkštę patenka truputis vandens kuriame jis virė, bet tai neturi jums rūpėti.
Ant suspausto sūrio sluoksnio dedame mėtų košę ir paskirstome ją visame sūrio paviršiuje. Jeigu sūris visiškai nesūdytas, galima truputį pasūdyti, bet labai nedaug.
Atsargiai susukame sūrio sluoksnį į ruletą, rankomis suteikiame norimą formą ir leidžiame visiškai atšalti. Supjaustome į 4-5 cm pločio gabaliukus ir sudedame į gilią lėkštę.
Į maconi (jogurtą) įdedame arbatinį šaukštelį mėtų košės ir atskiedžiame nedideliu kiekiu sūrio nuoviro. Turi gautis kefyro tirštumo mišinys. Šiuo mišiniu užpilame ruleto gabaliukus ir paliekame kiek pastovėti.

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

Gebžalija

© 2014 J.D.Endriukaitis