Kalmachi (კალმახი, daugiskaita კალმახები)

Kalmachi populiari Gruzijoje lašišinių šeimos žuvis, vietinė upėtakio forma. Dažniausiai sutinkama Mtkvari ir Aragvi upėse (Boržomio ir Aragvio tarpekliuose. Patiekalai iš šios žuvies skanūs, skaitomi elitiniais, kainuoja sąlyginai brangiai. Persų kalboje machi reiškia žuvis, tad pavadinimas farsi kilmės. Gruzijos srityje Tao kažkada buvo vietovė ir pilis Kalmachi.

Kalmachi veisiasi upėse ar auginama tvenkiniuose dirbtiniu būdu. Išauginta yra pigesnė. Visuose Tbilisio restoranuose kalmachi išauginta tvenkiniuose. Laukinė kalmachi visada brangesnė, bet pagal skonį jas atskirti sunku.

Įprastai kalmachi kepa ant anglių ar keptuvėje; su įdaru ar be jo. Būna skirtingo dydžio, bet įprastai lėkštės dydžio. Dažniausiai pateikiama su citrina.

Gana gausus šios žuvies pasirinkimas kavinukėse prie Aragvi upės, kiek mažesnis Boržomio tarpeklyje. Brangesnėse užeigose kainuoja apie 10 larių, pigesnėse iki 7 larių. Mažiau turistų lankomuose rajonuose galima rasti ir už 3-4 larius. Jeigu jūs panašus į žioplį, gali paprašyti ir 15-20 larių, bet tai jau apgavystė.

Koks gėrimas tinka prie kalmachi? Galima ir su alumi; įprastai pardavimo vietose tik alus ir būna, bet žymiai geriau tinka baltas sausas vynas, ne Rkaciteli ar Colikauri. Geriausia su Mcvane ar Cinandali. Tai reiškia, kad vyną reikia nusipirkti iš anksto, tik po to ieškoti kalmachi.

Tbilisyje kalmachi parduodama daugelyje vietų ir įvairaus dydžio; įprastai gyvos akvariumuose. Kilogramas kainuoja apie 10 larių. Žuvį pagaus samteliu, numarins specialiu prietaisu, o kartais ir nuskus ir išvalys.

© 2014 J.D.Endriukaitis