^

Gruzija

Pavasaris Gruzijoje

Gruzija

Vyno turai

Vyno turai po Gruziją - tai ypatinga turizmo rūšis, kuris nedažnai sutinkamas kitose šalyse. Tai kažkas tarp ekskurisijos į muziejų, tik nežiūrime į eksponatus, o tiriame vyną. Vyndarystės centrų Gruzijoje labai daug, visiems neužteks laiko ir pinigų, bet pagrindinius aplankyti galima.

Patys populiariausi vyno turai po Kachetiją. Ten daug vyno rūšių, vyndarystės rajonai arti vienas kito, daug vyno gamyklų, ir be to vyno turas po Kachetiją galima sutrumpinti iki 1-2 dienų. Įprastai keliaujama po Telavi ir Gurdžaani municipalitetus. Galimi trumpi vyno turai Centrinėje Gruzijoje, pavyzdžiui į Šato-Muchrani vyno gamyklą, tik 35 kilometrai nuo Tbilisio

Standartinis vyno turas - atvažiuojate į kaimą, parodė vyno gaminimo vietą, įnagius, papasakojama kaip gaminamas vynas; po to - daug vyno ir valgių. Vietoje kaimo gali būti vyno gamykla - tada ekskursija daugiau "akademinė". Kaimuose jus vaišina tik keleto rūšių vynu, vyno gamyklose galite paragauti kelioliką. Dideliose vyno gamyklose maitinti turistus nėra įprasta, bet ten gali būti įdomių muziejų, po ekskursijos galima nusipirkti firminės produkcijos. Kachetijoje pati seniausia ir žymiausia vyno gamykla - Cinandali, prie Aleksandro Čačavadze muziejaus. Dar viena sena gamykla Zegaani kaime. Čia vyną galima degustuoti pačiuose požemiuose, kur vynas laikomas. Ten ir maitina, yra nedidelis viešbutis.

Keliauti po Kachetiją vien dėl vyno nėra racionalu, į maršrutą galima įtraukti senovinius objektus. Pavyzdžiui, Signachi miestą, Nekresi vienuolyną, Gremi pilį. Vyno degustacija gamyklose kainuoja nuo 7 iki 35 larių. Kartais į šią sumą įskaičiuojama ir ekskursija, kartais ne.

Vyno turai galimi ir Gruzijos vakaruose, pavyzdžiui Amblorauri municipalitete, kur gaminami vietiniai pusiau saldūs vynai, iš kurių žymiausias Chvančkara.

Įdomiausi vyno turai vynuogių derliaus nuėmimo metu, kuris Gruzijoje vadinamas rtveli (რთველი). Tada galima ne tik gerti vyną, bet ir sudalyvauti vynuogių rinkime ir vyno gamybos procese. Įprastai rtveli būna rugsėjo mėnesį, bet skirtinguose regionuose skirtingu metu.

Vyno turai (ar degustacija) gali būti skirtingų lygių, kuriuos galima suskirstyti į tris kategorijas:
Pradedantiesiems - geriau gerti paprastesnius vynus, kad susiorentuotumėte vyno sistemoje. Saperavi, Kindzmarauli, Rkaciteli, Colikauri. Geriau rinktis pigesnes degustacijas, nebijant blogesnės kokybės vynų, galima aplankyti naminius vyndarius. Su prastesniais vynais irgi reikia susipažinti. Nesusiviliokite brangiomis degustacijomis - jūs dar nežinote už ką mokate.
Vidutiniokams patartina ieškoti netrivialių vyno rūšių: Pirosmani, Taakveri, Čchaveri, Chvančkara, Teliani, Tviši, Odžaleši ar retesnių naminių vynų.
Specialistams ir vyno vertintojams - galite bandyti brangias degustacijas - pavyzdžiui, kompanijos Chareba "Kvareli tunelyje" ar Šato-Muchrani sodyboje, ar vyno gamykloje Usahelouri vineyards Okureši kaime. Tai gal būt brangu, bet jūs jau žinote už ką sumokate.

© 2014 J.D.Endriukaitis