Čurčchela

Čurčchela - (gruz. ჩურჩხელა, turk. Pestil Cevizli Sucuk - sudžukas su graikiškais riešutais) - rytų saldumynas iš suvertų ant siūlo riešutų sutirštėjusiame vynuogių sulčių sirupe.

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela, turbūt, pats populiariausias gruzinų virtuvės saldumynas. Ji atrodo kaip tamsiai raudonos ilgos (iki 20 cm), plonos dešrelės, labai skanios ir nesunkiai pagaminamos.
Čurčhelos gamybai reikia "gyvų", neseniai išspaustų vynuogių sulčių, riešutų ir kukurūzų miltų. Ant storo siūlo su adata suveriami lazdynų (gali būti ir graikiški) riešutai. Siūlas turi būti 20-25 cm ilgio, pirmasis riešutas 4-5 cm nuo siūlo galo. Ant kiekvieno siūlo suveriama po 10 riešutų. Tokių paruošų reikia pasigaminti tiek, kiek čurčchelų norite pagaminti. Vėliau paruošiame specialius karštus putėsius į kuriuos pamerkiami ant siūlo suverti riešutai ir tuoj pat ištraukiami, atvėsinami. Kai jie atvėsta, vėl pamerkiami į putėsius ir pakabinami apdžiūti. Ši procedūra kartojama 8-10 kartų, kol siūlo be riešuto skersmuo pasieks 3-3,5 cm. Vėliau čurčchela pakabinama džiūti.
Putėsiai čurčchelai verdami iš šviežių vynuogių sulčių su minkštimu ir kukurūzų miltais (santykiu 1 litras sulčių, 2 arbatiniai šaukšteliai miltų) iki tiršto kisieliaus konsistencijos. Verdama kaip kisielius.
Čurčchelą galima laikyti šaldytuve, arba patalpoje, ji neganda, gali tik sukietėti, bet greičiausiai, kažin ar sulauks to momento.

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

Čurčchela

© 2014 J.D.Endriukaitis