Muraba iš rožių
Muraba yra gruziniška uogienė. Gruzijoje muraba gaminama iš daugelio vaisių ir uogų - kriaušių, vynuogių, aivų, arbūzų, slyvų, persikų, gervuogių, vyšnių ir kitų.
Rožių meraba gaminama iš rožių lapelių ir cukraus. Valgoma kaip desertas arba naudojama kaip džemas. Gruzijoje įprastai gaminama gegužės mėnesį kai pražysta rožės.
Rožių murabai reikia: 300 gramų rožių žiedų lapelių (aromatingi tinka geriausiai), 1 kilogramo cukraus ir 0,6 litro vandens.
Rožės murabai
Muraba gamyba
Muraba gamyba
Sudedame visus rožių lapelius ir 200 gramų cukraus į dubenį. 5-7 minutes rankomis triname rožių lapelius ir cukrų kol išsiskiria skystis. Tada į dubenį dedame dar 200 gramų cukraus, sumaišome, uždengiame dubenį ir pastatome į šaldytuvą vienai dienai.
Į gilų puodą supilame 600 gramų cukraus ir 0,6 litro vandens. Maišydami kaitiname ant lėtos ugnies kol pasidarys sirupas.
Išimame rožių žiedų lapelių košę iš šaldytuvo ir padarome iš jos kamuolį kurį dedame į puodą su sirupu ir mediniu šaukštu gerai išmaišome. Likusio rožių-cukraus skysčio neišpilame.
Mišinį užviriname ir pusantros valandos verdame ant lėtos ugnies. Įpilame likusį rožių-cukraus skystį ir dažnai maišydami verdame kol mišinys sutirštės. Murabai atšalus supilstome į stiklainius ir laikome šaldytuve.
Muraba gamyba
Muraba gamyba
Muraba iš rožių
© 2014 J.D.Endriukaitis