Chačapuri

Chačapuri (ხაჭაპური) – populiariausias ir masiškiausias gruzinų greitas maistas. Dar populiarūs ir lobijani (kepinys su pupelėmis), bet chačapuriai pasitaiko dažniau. Chačiapuris tai paplotėlis su sūriu, gali būti ir su varške. Jų kokybė ir skonis priklauso nuo į juos dedamo sūrio rūšies. Valgomi karšti, bet gana skanūs ir šalti.

Būna sluoksniuoti (penovani) ir nesluoksniuoti. Penovani - dažnai pardavinėjamas ir gatvėse, priklausomai nuo dydžio, kainuoja pusę ar vieną larį. Restoranuose kainuoja apie 5-6 larius, būna ir labai didelių už 10 larių. Didesniuose miestuose aptinkamas labai dažnai, bet galima rasti ir municipalitetų centruose.

Ne gatviniai, "tikri" chačiapuriai būna imeretiški, megreliški, gurijietiški ir adžariški.

Imeretiškas chačapuri. Atrodo daugiausiai paplitusi chačiapurių rūšis. Lėkštės dydžio apvalus paplotėlis. Visas sūris įkeptas į tešlą. Galima pasiimti su savim ir valgyti šaltą.

Megreliškas chačapuri. Panašus į imeretiškajį, bet sūrio yra ir paplotėlio viršuje. Sūrio juose daugiau, bet valgyti geriau karštus.

Gurijos chačapuri. Nuo imertiško skiriasi forma - panašus į paplokščią ragelį.

Adžariškas chačapuri

Adžariškas chačapuri

Imeretiškas chačapuri

Imeretiškas chačapuri

Gurijietiškas chačapuri

Gurijietiškas chačapuri

Adžariškas chačapuri. Tai ypatingi chačiapuriai, visai nepanašūs į kitus. Išrastas lazų, bet pavadintas adžarišku. Šie chačiapuriai panašūs į laivelį. Iš tešlos paruošiamas lėkštės dydžio paplotėlis, jame padaromas įdubimas į kurį sudedama sūrio ir miltų masė. Tada kepamas specialioje krosnelėje. Baigiant kepti, ant viršaus sumušamas kiaušinis ir uždedami du gabaliukai sviesto. Skanaus apetito!
Restoranuose prie chačiapurių duodami peilis it šakutė, bet įprastai gruzinai valgo juos rankomis. Chačiapurio "laivelio" galuose yra dvi "auselės". Jos nulaužiamos, ir jomis išgraibomas sūris. Vėliau po truputį, atsargiai iš kraštų laužomi gabaliukai, kol lieka "laivelio" dugnas, persisunkęs sūriu. Jis susukamas į rulonėlį ir suvalgomas. Tai sudėtinga, nes skrandis jau pilnas. Kitokį chačiapurį galima suvalgyti ir ne visą, su kuo nors pasidalinti, o adžarišką reikia suvalgyti visą. Adžarišku chačiapuriu galima pilnai pasisotinti, gal net daugiau, negu didele charčo lėkšte.
Yra vienas niuansas - kiaušinis "žalias". Kai kuriuose restoranuose valgis dar pašildomas, kad kiaušinis truputį apkeptų, bet tada kiaušinis nesusimaišo su sūriu.
Adžariški chačiapuriai skaniausi Batumyje. Gerų chačepurinių ten keletas.

Prie chačiapuri tinka maconi, gerai "lenda" su alumi ar tarchunu. Ir su vynu draugauja, nors chačiapurinėse vyno nemačiau. Blogiausiu atveju tiks kava ar arbata.

© 2014 J.D.Endriukaitis