Elardži

Elardži (ელარჯი) populiarus Gruzijoje valgis kilęs iš Samegrelo (Megrelijos) regiono. Gaminamas iš stambių kukurūzų kruopų, kukurūzų miltų ir sulguni sūrio.
Elardži reikia: 200 gramų stambių kukurūzų kruopų, 4 arbatinių šaukštelių kukurūzų miltų ir 1 kilogramo jauno sulguni sūrio. Jeigu neturite sulguni, jį galima pakeisti mocarela sūriu.

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Sudedame kukurūzų kruopas į gilų puodą, įpilame vandens. Pamaišius visos priemaišos ir kitos spalvos kruopos iškils į paviršių. Atsargiai nupildami vandenį pašalinkite plaukiojančias priemaišas. Kartojame šį procesą kol pašalinsime visas priemaišas.
Įpilame 1 litrą vandens ir, kartais pamaišydami, verdame. Kai užverda, verdame 30-35 minutes ant lėtos ugnies, laikas nuo laiko pamaišydami. Įdedame 4 arbatinius šaukštelius kukurūzų miltų ir maišydami verdami ant lėtos ugnies apie 15 minučių. Košė turi sutirštėti ir netekti kukurūzų miltų skonio.
Į puodą dedame plonomis riekėmis supjaustytą sulguni sūrį ir maišome su koše 2-3 minutes. Teisingai pagamintas elardži yra tirštos ir labai elastingos konsistencijos.
Elardži valgomas karštas. Sušlapinkite (košė neprilips prie šaukšto) medinį šaukštą prieš dėdami košę į lėkštę. Megrelijoje elardži dažnai valgoma su baže padažu, gaminamu iš graikiškų riešutų, česnako ir prieskonių.

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži gamyba

Elardži

Elardži

© 2014 J.D.Endriukaitis