Souzi

Souzi - Gruzijoje labai populiarus naminis valgis, įprastai gaminamas iš kiaulienos ir bulvių. Vasarą į souzi dedami pomidorai.
8-10 porcijų souzi reikia: 1 kilogramo kiaulienos, 3 didelių svogūnų, 5 vidutinių-didelių sultingų pomidorų, 4-5 česnako skiltelių, 3 saldžiųjų raudonųjų pipirų, 3 aštriųjų raudonųjų pipirų, 2 lauro lapų, 10 gramų šviežių petražolių, 1 arbatinio šaukštelio sauso koriandro, 5 šaukštų aliejaus (jeigu kiauliena neriebi), druskos.

Souzi ingredientai

Souzi ingredientai

Souzi gamyba

Souzi gamyba

Souzi gamyba

Souzi gamyba

Supjaustome kiaulieną į kubelius ir sudedame į gilų puodą. Įpilame 300 ml vandens. Uždengiame ir, dažnai maišydami, verdame ant vidutinės-karštos ugnies. Kai vandens beveik nebelieka, įpilame dar 300 ml vandens ir vėl, dažnai maišydami, užviriname. Tą procesą iš viso kartojame tris kartus. Mėsa tampa labai minkšta ir sultinga.
Į puodą dedame supjaustytus svogūnus ir lauro lapus. Jeigu reikia (mėsa neriebi) įpilame 5 šaukštus aliejaus. Išmaišome. Puodą pridengiame, ir, dažnai pamaišydami, verdame ant vidutinės ugnies 5-7 minutes. Neleiskite svogūnams paruduoti.
Bulves, supjaustytas į mažus-vidutinius gabaliukus sudedame į tą patį puodą. Įpilame 1 litrą vandens. Puodą uždengiame ir verdame ant vidutinės ugnies kol bulvės suminkštės, bet formos nepakeis.
Supjaustome ir sutriname nuluptus pomidorus. Dedame juos į puodą. Išmaišome. Puodą uždengiame ir verdame 5 minutes.
Į puodą dedame supjaustytus saldžiuosius ir aštriuosius pipirus, sausą koriandrą, pasūdome. Išmaišome ir 10 minučių verdame ant vidutinės ugnies.
Supjaustome petražoles ir česnaką ir sudedame juos į puodą. Išmaišome ir nukeliame nuo ugnies. Souzi valgomas karštas.

Souzi gamyba

Souzi gamyba

Souzi gamyba

Souzi gamyba

Souzi

Souzi

© 2014 J.D.Endriukaitis