Tenili sūris

Tenili sūris (ტენილი ყველი) yra meschetų sūris gaminamas Samcche-Džavacheti ir Kvemo Kartli regionuose iš avių ar karvių pieno. Pienas turi būti riebus. Kadangi sūrį pagaminti sunkoka, įprastai jis gaminamas tik šventėms. Šio sūrio gamybos technologija jau buvo beveik prarasta, bet vėl atgimė iš naujo.

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Sūrio gabalai sudedami į verdantį vandenį, verdami kol suminkštėja ir pasidaro tąsūs.
Visi sūrio gabalai suspaudžiami į vieną didelį gabalą. Sūris tampomas vis į plonesnes ir plonesnes gijas. Tampomas sūris, kad išliktų tąsus, keletą kartų merkiamas į verdantį vandenį. Kada sūris ištampomas į plonas gijas, jis pamerkiamas į šaltą pasūdytą vandenį ir jame paliekamas mažiausiai 15 minučių (kai kurie sūrio gamintojai sūrį vandenyje išlaiko keliolika valandų).
Ištraukus sūrį iš vandens, rankomis nuo sūrio gijų nubraukiamas vanduo; sūris pakabinamas džiūti ant karties.
Vėliau sūris dedamas ant medinių lentų kol visiškai išdžius. Išdžiūvęs sūris sudedamas į didelius keraminius puodus (nuo jų ir kilo pavadinimas Tenili), puodai uždengiami audeklu. Po 2-3 dienų sūris sukamas puodų viduje, spaudžiamas vėl, pašalinamas likęs skystis. Dar po 1-3 dienų sūris vėl spaudžiamas, puodai apverčiami ir sudedami ant pelenų sluoksnio, ir taip laikomi keletą dienų. Gatavas sūris laikomas šaldytuve arba vėsioje patalpoje.

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūrio gamyba

Tenili sūris

Tenili sūris

© 2014 J.D.Endriukaitis