Kinza

Kinza (ქინძი, kinzi) labai plačiai gruzinų virtuvėje naudojamas prieskonis, kaip ir šviežias (stambiai ir smulkiai supjaustytas), taip ir jos džiovinti milteliai. Nepakeičiama chmeli-suneli prieskonių dalis.
Kinzos nepaprastas aromatas pagardina vos ne kiekvieną patiekalą. Gruzijoje kinza daugiausiai naudojama šviežia: dedama į salotas, ja gardinami mėsos patiekalai, sriubos ir kiti valgiai. Kinza puikiai dera su krapais, baziliku, dašiu, svogūnais ir česnakais.

Kinza

Kinza

Kinza

Kinza

Kinza

Kinza

Kinza - tai koriandro arba (baisaus tiesioginio vertimo iš lotynų) blakinės kalendros (lot. Coriandrum sativum) stiebai ir lapai.
Kalendra - 20-60 cm aukščio vienmetis augalas kilęs iš Rytinės Viduržemio jūros pakrantės, po Europą jį išplatino romėnai.
Kalendros sėklos taip pat plačiai naudojamos gruzinų virtuvėje, prieskonių mišiniuose. Europoje jos naudojamos dešroms, sūriui, mėsai gardinti, konditerijos ir kulinarijos gaminiuose, marinavimui, taip pat kai kurių alaus ir likerio rūšių gamyboje.

© 2016 J.D.Endriukaitis