Peletrūnas (Vaistinis kietis)

Peletrūnas (Vaistinis kietis) (lot. Artemisia dracunculus, angl. tarragon, vok. estragon, dar Lietuvoje žinomas iš rusų kalbos atėjusiu tarchuno pavadinimu) - daugiametis žolinis 60-150 cm aukščio augalas, ypač mėgstamas Užkaukazėje ir Artimuosiose rytuose. Gruziniškai jis vadinamas tarchuna (ტარხუნა), arabiškai - tarchum, persiškai, armėniškai - tarchun.
Antikos laikų Graikijoje buvo tikima, kad augalo išvaizda atspindi galimus jo panaudojimo būdus. Dėl šaknies formos manyta, kad peletrūnas gydo gyvačių įkandimus, todėl ir kilo graikiškas peletrūno pavadinimas drakon, lotyniškai jis vadinamas dracunculus (mažas drakonas), taip pat ir arabiškai - tarkhum (mažas drakonas).

Peletrūnas (Vaistinis kietis)

Peletrūnas (Vaistinis kietis)

Peletrūnas (Vaistinis kietis)

Peletrūnas (Vaistinis kietis)

Limonadas Tarchuna

Limonadas "Tarchuna"

Peletrūnas - daugiametis žolinis 60-150 cm aukščio augalas, labai populiarus prieskonis gruzinų virtuvėje. Peletrūnas valgomas šviežias su sūriu ir lavašu, bet tik pavasarį, jį konservuoja žiemai. Būtina čakapauli patiekalo (troškintos mėsos su svogūnais ir šviežiomis tkemali) sudėtinė dalis. Ypač ypatingo skonio yra pyragas su peletrūnu. Peletrūnu gardinami ryžiai, pupelės (lobio), virta žuvis, vištiena (čachochbili), sriubos.
Gruzijoje su peletrūnu gaminamas garsus, ryškiai žalios spalvos limonadas "Tarchuna" (ტარხუნა), vienas skaniausių iš mano ragautų limonadų. "Tarchuna" limonadas labai populiarus Gruzijoje, vienas iš pagrindinių jo gamintojų yra kompanija "Natachtari".
"Tarchuna" limonadą 1887 metais sukūrė Tbilisio vaistininkas Mitrofani Lagidze, sugalvojęs į gazuotą vandenį pilti natūralų, jo pagamintą, sirupą su peletrūno ekstraktu. Iki Pirmojo pasaulinio karo šis gėrimas ne kartą buvo apdovanotas aukso medaliais tarptautinėse parodose.

© 2016 J.D.Endriukaitis