Chinkali (ხინკალი)

Chinkaliai - tai valgis truputį panašus į mūsų koldūnus, italų ravioli ar mongolų booz. Tikriausiai šis valgis atkeliavo iš Kinijos, gal būt mongolų dėka. Dabar chinkalius daro visoje Gruzijoje, nors jų "tėvynė" yra Rytų Gruzija - Kachetija ir Mccheta - Mtianeti. Tikrų chinkalių galima rasti Pasanauri. Pati "nechinkališkiausia" sritis - Megrelija, taip pat nedažni Gurijoje ir Adžarijoje ir ten kaip ir "neprivalo" juos gerai paruošti.

Chinkaliai - pigus ir greitas maistas. Vienas chinkalis įprastai kainuoja apie 60 tetrių, kai kur jie kainuoja apie 70 tetrių, Kutaisyje ir Amblorauryje 50 tetrių. Sočiai pavalgyti pilnai užtenka penkių. Pagal tradicijas chinkaliais turi prekiauti chinkalinės (sachinkle), bet iš tikro jų galima rasti beveik visose maitinimosi įstaigose.

Chinkali

Chinkali

Chinkali

Chinkali

Chinkali

Chinkali

Gruzijoje įprasta juos vartoti dešimtimis; todėl kai kur gali nesutikti pagaminti mažiau 20 vienetų, pvz. įžymi chinkalinė Parcchisi kaime netoli Tetrickaro. Tbilisyje chinkalinių daugybė ir sunku rekomenduoti pačią geriausią.

Šaldytų chinkalių galima nusipirkti parduotuvėse, kaip pas mus koldūnų. Jie nebrangūs, bet retai pasitaiko geresnės kokybės.

Tikras chinkalis panašus į ryšulėlį ar piramidę. Viduje mėsa ir sultinys. Sultinio nebuvimas tai yda būdinga šaldytiems chinkaliams. Valgomi chinkaliai taip: chinkalis imamas už uodegėlės jo viršūnėje, apverčiamas, truputį prakandamas jo kraštas. Išgeriamas sultinys, po to suvalgomas visas, išskyrus uodegėlę, kuri specialiai padaroma kietesnė ir jos tešla yra nelabai skani. Nepatyrę valgytojai, kartais pradeda valgyti nuo uodegėlės - tai neskanu ir netaisyklinga.

Chinkali paruošimas

Chinkali paruošimas

Chinkali paruošimas

Chinkali paruošimas

Chinkali paruošimas

Chinkali paruošimas

Chinkalių yra maždaug 10 rūšių:
Chinkaliai "Kalakuri" - tai tie kuriais prekiaujama visur. Įdaras iš kelių mėsos rūšių faršo su prieskoninėmis žolelėmis.
Chinkaliai "Mtilauri" - tokie patys, tik įdaras be žolelių.
Chinkaliai "Pasanauri" - vietoje faršo kapota mėsa.
Chinkaliai "Kachetiški" - įdaras iš grynos kiaulienos.
Chinkaliai su įdaru iš vien tik jautienos specialaus pavadinimo neturi.
Chinkaliai su sūriu.
Chinkaliai su krabų mėsos įdaru, kažkas egzotiško, bet vietomis galima atrasti ir tokių.

Chinkaliai geriausiai "lenda" su alumi ar tarchunu, su vynu kažkaip nelabai.

© 2014 J.D.Endriukaitis