^

Gruzija

Kveri

Gruzija

Kvevri

Kvevri (ქვევრი, angl. qveri) - tai keramikos gaminys panašus į ąsotį ar amforą. Kvevri, savo forma, tikrai panašus į amforą, bet amfora turi dvi rankenėles, o kvevri neturi. Kvevri forma labai panaši į hetų amforas. Kvevri būna visokiausių dydžių - nuo įprasto ąsočio iki labai didelių, kelių šimtų litrų talpos. Į pačius didžiausius telpa 2 tonos, kartais net 4 tonos vyno.

Kvevri kilmės istorija nėra visiškai aiški. Gruzijos muziejuose nesimato kokių labai jau senų kvevri. Vyno gamyklos Šumi muziejuje yra kvevri, datuojamas 12 amžiumi prieš mūsų erą, nors labai neaišku kur jis atrastas ir kas nustatė jo amžių. Jo forma truputį skiriasi nuo klasikinių kvevri.
Laidojimo ąsočiai iš V amžiaus prieš mūsų erą kapaviečių kažkiek panašūs į kvevri. Mūsų eros pradžioje Gruzijos teritorijoje buvo masiškai naudojamos antikos amforos, jų nemažai yra muziejuose. Bet aukščiau paminėtų daiktų paskirtis visiškai ne ta. Muziejuose patys seniausi kvevri yra iš XVII-XVIII amžių. Ilgą laiką buvo manoma, kad kvevri atsirado XVI amžiuje. Bet nesenai, 2013 metais, kasinėjant senovinę Armazi gyvenvietę, buvo atrastas antikos laikų marani (vyno rūsys) su pačiais tikriausiais kvevri. Tapo aišku, kad kvevri tikrai atsirado mūsų eros pirmaisiais šimtmečiais, o gal ir anksčiau. Yra hipotezė, kad vyndarysrė kvevri atsirado dar Urartu valstybėje.

Armėnai turi savo "kvevri" vadinamą karas (Կարաս). Gana nesenai juose pradėjo gaminti armėnišką vyną.

Kvevri naudojimas vyno gamybai ir laikymui. Jį įkasa į žemę, supila vynuogių sultis, uždengia dangčiu ir užtepa moliu. Sultys rūgsta grunto temperatūroje keletą mėnesių. Rezultatas priklauso nuo žemės temperatūros. Kada vynas išrūgsta, jis nedideliais kaušais išsemiamas. Tuščias kvevri plaunamas. Tai ilgas ir sudėtingas procesas sunaudojantis galybę vandens. Kvevri vidinės ertmės išvalymui naudojamas specialus šepetys pagamintas iš žievės.
Kartais kvevri pervežamas su vynu. Tam yra naudojamas specialus vežimėlis.

Gruzijoje kvevri galima pamatyti beveik ant kiekvieno kampo. Prie kai kurių cerkvių jų priguldyta dešimtimis. Sakoma, kad į cerkvę šventei atsinešto kvevri negalima išsinešti, taip jie ten ir kaupiasi. Kvevri pamatysite kaimo sode, mieste prie restoranų, ar kaip gatvės dekoratyvinį elementą. Kai kuriuose restoranuose galima pamatyti netikrus kvevri: grindyse padaroma skylė, įtvirtinamas kvevri kakliukas ir visa tai uždengiama stiklu.

Patalpa kur laikomi kvevri vadinama marani. Veikiantį marani galima pamatyti Alaverdi vienuolyne, o senus, apleistus Nekresi ir Ikalto. Prie apleistų vienuolynų ir tvirtovių neretai galima pamatyti kyšančius iš žemės kvevri likučius. Kažkada juose laikė vandenį. Tai galima pamatyti ir Narikala tvirtovėje, ir Gudarechi, ir Parcchisi.
Kachetijos kaime Velisciche nesenai atardo senovinį marani, kuriame įrengė vyno muziejų.
Egzistuoja ir didžiuliai gamyklų marani, kai kurie išlikę dar iš sovietinių laikų. Juose būna iki kelių šimtų kvevri.

Koks pats didžiausias kvevri? Dabartiniai kvevri gamyklose įprastai apie 2000 litrų talpos. Yra legenda, kad kažkada Minda tvirtovėje Račos regione buvo 8000 litrų talpos kvevri. Didžiausias mano matytas - Velisciche kaime restorane "Velisciche veranda" - 4100 litrų talpos. Taip bent ant jo užrašyta.

Kachetijoje pasakojo, kad marani'je įprastai viename kvevri laikomas vynas religinėms šventėms. Tas kvevri įprastai stovi specialioje vietoje, šalia jo kartais deginamos žvakės ir pats kvevri tartum tampa pašventintu. Kai perstatomas namas ir sugriaunamas marani, kvevri dažnai išmetami. Švento kvevri kaip ir ikonos išmesti negalima - jį nuveža prie cerkvės ir ten palieka.

Tradiciškai vyną darydavo tik kvevri. Dabar daugumoje vyno gamyklų naudojamos plieninės talpos - metalines žymiai lengviau išplauti ir dezinfekuoti. Keramikoje visada liks kokios nors bakterijos ar grybeliai, kurie veikia vyną. Bet egzistuoja nuomonė, kad metalas nėra labai gerai ir vyną galima daryti tik kvevri. Gamykla Napareuli kaime, mini gamykla Alaverdi vienuolyne naudoja tik kvevri. Jeigu pamatysite vyną "Kvevris" - tai iš ten.
Sunku nuspręsti kas čia teisus. Estetiškai gerti vyną iš kvevri maloniau, negu iš plieninės talpos. Taip pat kultūra ir tradicijos. Gaila, kvevri gamybos technologijos po truputį nyksta, ir meistrų vis mažiau. Sako, kad tikras meistras yra Imeretijos kaime Šrora (ten prie kelio pardavinėjama daugybė įvairiausių dydžių kvevri).

© 2014 J.D.Endriukaitis