^

Gruzija

Gruziniški prieskoniai

Juozažolė

Juozažolė (უსუპი, usupi, lot. Hyssópus) - daugiametis, 20–80 centimetrų aukščio puskrūmis, kilęs iš Viduržemio jūros pakrančių, Mažosios ir Centrinės Azijos.
Juozažolė turi aitrų prieskonį, malonų aromatą. Gruzijos virtuvėje įprastai vartojami džiovinti juozažolės viršutinės dalies lapai, smulkiai sumalti jie yra chmeli-suneli prieskonių mišinio sudėtinė dalis. Kartais naudojami švieži juozažolės lapai, kuriais gardinamos sriubos.

Juozažolė Juozažolė Juozažolė
Juozažolė Juozažolė Juozažolė

Gruzijoje dažnai smulkiai sumaltais džiovintais juozažolės lapais gardinami patiekalai iš pupelių (lobio, lobiani), sriubos, padažai ir kepta mėsa, taip pat jie dedami į marinatus, sūdant alyvuoges ir į vaisių gėrimus (dažniausiai švieži lapeliai).
Juozažolė gerai dera su petražolėmis, krapais, salierais, mėta, mairūnu, baziliku. Dėl stipraus kvapo, juozažolės į patiekalus reikia dėti nedaug.
Lietuvoje juozažolė natūraliai neauga, kartais auginama daržuose.

© 2016 J.D.Endriukaitis