Svanų druska
Svanų druska, svanetietiška druska (სვანური მარილი, svanuri marili) gruzinų virtuvėje dažnai vartojama vietoje paprastos druskos.
Pasakojama, kad senovėje, kada druska buvo brangi, šeimininkai į galvijams skirtą druską primaišydavo daug aitriųjų raudonųjų pipirų, kad piemenys druskos nesuvalgytų ar neparduotų. Piemenys, kad galėtų patys vartoti druską, sugalvojo į ją pridėti česnakų, įvairiausių prieskonių. Taip ir atsirado svanų druska.
Gruzijoje svanų druska laikoma universliu prieskoniu, naudojama gaminant sriubas, padažus, mėsos ir žuvies patiekalus, salotas, taip pat marinavimui.
Svanų druska
Svanų druska
Svanų druska
Svanų druska gaminama maišant druską tam tikru santykiu su susmulkintais česnakais ir prieskoniais. Įprasta druskos spalva - rusvai-ruda. Prieskoniai ir jų santykis svanų druskoje gali įvairuoti. Klasikinė svanų druskos sudėtis: druska, uccho-suneli, česnakas, krapų sėklos, koriandro (kinzos) sėklos, aitrieji raudonieji pipirai, laukiniai arba kalnų kmynai ir imeretietiškas šafranas.
Pasigaminti svanų druskos galima ir patiems. Jai reikės 1 kg stambios druskos, stiklinės uccho-suneli, po pusę stiklinės aitriųjų raudonųjų pipirų ir imeretietiško šafrano, ketvirtis stiklinės kmynų ir 250 gr. česnakų. Prieskonius ir česnakus smulkiai sumalame, kruopščiai išmaišome su druska ir saugome sandariai uždarytame inde.
Tai tik vienas iš paprastesnių svanų druskos receptų, jų yra daugybė, kaip ir svanų druskos spalvų - gelsvos, žalios, raudonos ir kt.