Sacivi

Sacivi (საცივი) - vištiena (arba kalakutiena) su šaltu (civi - šaltas) graikiškų riešutų padažu. Be sacivi neapsieina gruzinų Naujų metų stalas.
Vištą nuplauti ir virti ant vidutinės ugnies 50-60 minučių. Po to vištą įdėti į keptuvę krūtinėle žemyn ir kepti kol iškeps, laikas nuo laiko palaistant išsiskiriančiomis sultimis. Po to vištą supjaustyti į nedidelius gabaliukus (kaulus galima pašalinti arba ne).
Nuvalytus graikiškus riešutus sumalti; pridėti suspaustą česnaką, šafraną, džiovintą kinzą, raudonuosius pipirus ir pagal norą, susmulkintus gvazdikėlius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti.

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Į riešutų masę pridėti kiaušinių trynius ir labai smulkiai supjaustytus svogūnus ir gerai išmaišyti. Įpilame atšalusio sultinio, kad masė gautųsi tirštos grietinės konsistencijos.
Šią košę tris-keturis kartus pertriname per metalinį sietelį; galų gale gaunasi gana skysta riešutų masė. Sietelyje likusius kietus gabaliukus galima išmesti.
Masę supilti į puodą, maišant kaitinti ant lėtos ugnies kol paviršiuje atsiras pirmieji burbuliukai. Tada į puodą sudedami vištienos gabaliukai, išmaišoma ir paliekama atvėsti. Atvėsus, pagal skonį, dedama druska ir actas. Nepilkite acto į karštą padažą, nes jis gali patamsėti.
Sacivi pateikiamas šaltas, su balta duona, šviežiais žalumynais ir raudonu vynu.

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Sacivi

Sacivi

© 2014 J.D.Endriukaitis