Uccho Suneli

Uccho suneli (უცხო სუნელი) - labai įdomus prieskonis suteikiantis valgiams švelnų riešutų skonį.
Uccho iš gruzinų kalbos verčiasi kaip "svetimas, ne savas prieskonis, kvapas". Uccho Suneli gaminamas iš mėlynžiedės ožragės (lat. trigonella caerulea, angl. blue fenugreek, gruz. ულუმბო (ulumbo)) džiovintų ankščių ir sėklų, jas smulkiai sumalant. Šviežia žolė nepasižymi aromatu, bet jos džiovintos ankštys ir sėklos įgyja labai malonų kvapą. Todėl, kad aromatas atsiranda "iš niekur, netikėtai", prieskonį iš mėlynžiedės ožragės ir pavadino "uccho". Tarp kitko, mėlynžiedė ožragė auga ir Lietuvoje.

Mėlynžiedė ožragė

Mėlynžiedė ožragė

Ožragės ankštys ir sėklos

Ožragės ankštys ir sėklos

Uccho Suneli

Uccho Suneli

Uccho-suneli naudojamas ir vienas ir kartu su kitais prieskoniais. Pagal gruzinų virtuvės kanonus, uccho-suneli būtinai įeina į išplėstą chmeli-cuneli sudėtį. Uccho-suneli taip pat dedamas į svanų druską (svanuli marili). Įprastai Gruzijoje uccho-suneli gardinama troškinta mėsa ir ragu.
Mėlynžiedė ožragė (bet tik malti džiovinti stiebai) Šveicarijoje dedama į tradicinį schabziger sūrį, o Pietų Tirolyje suteikia ypatingą skonį regione kepamai ruginei duonai.

© 2016 J.D.Endriukaitis