Lobiani

Lobiani, lobijani - labai skanūs ir aromatingi paplotėliai su pupelių įdaru kilę iš kalnuoto Gruzijos regiono Račos. Paplotėliai, kaip ir chačapuri, populiarūs visoje Gruzijoje. Jie būtinai kepami Barbaroba (Šv. Barboros diena) šventės metu, gruodžio 17 dieną. Barbaroba - įpatinga šventė, jos metu merginos buria ir tiki, kad ką burtai parodo, tas ir išsipildys. Taip pat tikima, kad kaip praleisi šią šventę, taip ir visi metai praeis, todėl visi stengiasi linksmintis, stalus padengia vaišėmis, linki laimės vienas kitam.
Lobiani yra įvairių dydžių, bet įprastai kepami vidutinės lėkštės dydžio. Įdarui įprastai naudojamos baltosios pupelės (lobio), bet kartais pasitaiko lobiani ir su kitų rūšių pupelėmis.

Lobiani paruošimas

Lobiani paruošimas

Lobiani paruošimas

Lobiani paruošimas

Lobiani paruošimas

Lobiani paruošimas

Lobiani gamybai naudojama mielinė tešla ir pupelių įdaras.
Įdaras - pupelės išverdamos ir nulupamos ir nesmulkiai sutrinamos. Tada keptuvėje kepami smulkiai supjaustyti lašiniai, ir susidarę taukai (spirgai išimami) išpilami ir sumaišomi su pupelėmis. Pagal skonį pridedama druska, juodieji pipirai ir koriandras.
Tešlos gabaliukai sukočiojimi iki lėkštės dydžio, ant jų dedamas įdaras, tešlos kraštai suklijuojami į maišelio formą, kuris apverčiamas dugnu į viršų ir nestipriai iškočiojamas.
Lobiani kepti geriau didesnio diametro keptuvėje - galima iškepti didesnio diametro lobiani, t.y. ploniau į iškočioti. Lobiani storis neturi viršyti 1 cm, geriausiai - 0,5 cm. Kepami įkaitintoje keptuvėje be taukų ant vidutinės ugnies
Lobiani skaniausi karšti, kartais pateikiami su sviestu.

Lobiani

Lobiani

Lobiani

Lobiani

Lobiani

Lobiani

© 2014 J.D.Endriukaitis