Badagi

Badagi (ბადაგი, ტკბილი) - kondensuotos vynuogių sultys. Badagi gruzinų virtuvėje naudojama populiarių saldumynų ir desertų gamybai - pelamuši, čurčchela, kaklucha ir vynuogių tklapi.
Badagi reikia: 5 kilogramų prinokusių baltųjų vynuogių (gaunasi apie 2 litrai badagi).

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Vynuoges nuplauname, pašaliname kotelius. Vynuoges triname kiaurasamtyje padėtame virš didelio dubens. Triname kol lieka tik vynuogių luobelės ir sėklos. Iš jų rankomis stengiamės išspausti kuo įmanomai daugiau sulčių.
Sultis perpilame į didelį puodą ir iki užvirs laikome ant vidutinės ugnies. Sultims užvirus, viriname ant labai lėtos ugnies apie 3 valandas. Sulčių tūris turi sumažėti beveik per pusę. Gautose sultyse vynuogių cukrus (gliukozė, fruktozė) pasiekia 60%. Virinant pastoviai nugriebiame susidariusias putas. Pavirintas sultis uždengiame ir paliekame stovėti per naktį.
Sultis per smulkų sietelį supilame į dubenį, jos turi būti skaidrios.
Badagi laikomos užsidarančiuose stiklainiuose. Naudojamas daugelio patiekalų gamyboje arba kaip saldus gaivinantis gėrimas.

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi gamyba

Badagi

Badagi

© 2014 J.D.Endriukaitis