Adžariškas čirbuli

Adžariškas čirbuli (აჭარა)- populiarus pusryčių patiekalas iš Gruzijos regiono Adžarijos. Gaminamas su kiaušiniais ir graikiškais riešutais. Kiek skirtingai čirbuli gaminamas Gruzijos regione Samcche-Džavacheti ir Lazi (dabar Turkijoje).
Čirbuli reikia: 2 sultingų pomidorų, 2 svogūnų, 3 kiaušinių, 10 graikiškų riešutų, 15 gramų krapų, 10 gramų baziliko, 15 gramų šviežių žalių koriandrų, 1 česnako skiltelės, pusės arbatinio šaukštelio sauso koriandro, 1 su kaupu arbatinio šaukštelio raudonųjų pipirų, 1 arbatinio šaukštelio kukurūzų miltų, 70 gramų sviesto ir druskos pagal skonį.

Čirbuli ingredientai

Čirbuli ingredientai

Čirbuli gamyba

Čirbuli gamyba

Čirbuli gamyba

Čirbuli gamyba

Supjaustome svogūnus ir 4-5 minutes, dažnai pamaišydami, kepame svieste ant lėtos ugnies. Įdedame kukurūzų miltus ir sumaišome su svogūnais. Supjaustome pomidorus ir dedame į keptuvę. Išmaišome ir, dažnai maišydami, ant lėtos ugnies kepame dar 4 minutes.
Sutriname riešutus ir česnaką. Į keptuvę įpilame 0,2 litro vandens ir palaukiame kol viskas užvirs, tada sumažiname ugnį ir dedame riešutus ir česnaką, sausą koriandrą, raudonuosius pipirus, pasūdome. Gerai išmaišome. Troškiname ant lėtos ugnies dar 2-3 minutes.
Į keptuvę sudedame supjaustytą žalią koriandrą, krapus ir baziliką. Gerai išmaišome. Ugnį sumažiname iki labai lėtos.
Tradiciškai, gaminant adžarišką čirbuli, kiaušiniai paruošiami atskirai, juos perskeliant ir atsargiai išverčiant į truputį pasūdytą verdantį vandenį. Tada kiaušiniai pateikiami užpylus juos čirbuli padažu. Dabar, dažniausiai kiaušiniai kepami kartu su čirbuli padažu. Tuo būdu ir pasinaudosime. Perskeliame kiaušinius ir atsargiai užverčiame ant čirbuli padažo.
Troškiname dar 2-3 minutes. Kiaušinių tryniai turi likti skysti. Nuimame nuo ugnies ir čirbuli iškart dedame ant stalo.

Čirbuli gamyba

Čirbuli gamyba

Čirbuli gamyba

Čirbuli gamyba

Čirbuli

Čirbuli

© 2014 J.D.Endriukaitis