Gozinaki

Gozinaki (გოზინაყი) - Gruzijoje tradicinis naujųjų metų stalo saldus patiekalas iš medaus ir graikiškų riešutų. Pagal tradiciją 12 valandą reikia mylimam žmogui paduoti gabaliuką gozinaki, kad metai būtų saldūs.
Patiekalui reikia: 500 gramų graikiškų riešutų branduolių, 250 gramų medaus, 3 arbatinių šaukštelių cukraus pudros.

Gozinaki

Gozinaki

Gozinaki

Gozinaki

Gozinaki

Gozinaki

Nuvalytus riešutus dedame ant įkaitintos keptuvės ir, maišydami, kad nepridegtų, apkepame. Iškepus, riešutus plonai "sudrožiame". Medų supilame į dubenį, ir, pastoviai maišant, paverdame kol sutirštės.
Į verdantį medų supilame riešutų drožles, įdedame cukraus pudrą. Pastoviai maišome kol masė įgys kepintą skonį.
Imame medinį šaukštą, jį sudrėkiname, masę šaukštu išlyginame, vėliau sudrėkintu kočėlu iškočiojame iki 1-1,5 cm storio.
Truputį atvėsiname ir karštu aštriu peiliu supjaustome į nedidelius rombo formos gabaliukus. Ši forma taip pat tradicinė - netgi žiedas su tokios formos deimantu vadinamas "gozinaki".

Gozinaki paruošimas

Gozinaki paruošimas

Gozinaki paruošimas

Gozinaki paruošimas

Gozinaki paruošimas

Gozinaki paruošimas

© 2014 J.D.Endriukaitis