Škmeruli (შქმერული)

Dažnai dar vadinamas čkmeruli (ჩქმერული), nors valgis kilęs iš Račos regiono Škmeri kaimo. Patiekalas panašus į sacivį - vištienos gabaliukai balkšvame padaže. Valgį gana nesunku paruošti. Škmeruli dažnai yra restoranų meniu, netgi net jeigu ir nėra, kartais greitai gali paruošti.

Paruošimas. Višta kepama grilyje, kol iš jos išvarva taukai. Taukai keptuvėje ruošiami ant lėtos ugnies, pridedamas pienas (arba maconi) ir daug smulkintų česnakų. Gaunasi baltas pieno-česnakų padažas. Vištą susmulkina į gabaliukus ir užpila padažu. Pagal taisykles patiekalas pateikiamas kedi - keraminiame puode; jį galima kaitinti, kad palaikyti valgio temperatūrą.

Prie škmeruli geriausiai tinka Manavis Mcvane ar kitas baltas sausas vynas, bet ne "sunkus" ir ne "kachetiškas" (geltonas, aitrokas Rkaciteli tipo vynas).

Jeigu būsite Oni rajone, galite užsukti į Škmeri kaimą, prie kurio galima aplankyti "laukinę" kelių kilometrų ilgio olą. Nors kaimą pasiekti gana nelengva. Kalbama, kad valgis atsirado kažkam pabandžius prie vištos pridėti kuo daugiau česnakų, kad panaikinti sugedusios mėsos kvapą :).

Škmeruli gal vienintelis Račos valgis paplitęs po visą Gruziją. Patiekalas greitai paruošiamas, paruošimo technologiją daug kas žino. Sacivi greitai niekas nepagamins, o ir nedaug kas žino kaip.

Gruzijoje dabar višta kainuoja 10-12 larių. Vištų čia nepriimta "skaidyti į sudėtines dalis", jos parduodamos visos.

Škmeruli

Škmeruli

Škmeruli

Škmeruli

Škmeruli

Škmeruli

© 2014 J.D.Endriukaitis