Gruzinų valgiai

Gruzinų virtuvė gana žinoma ir mėgstama visame pasaulyje. Gruzinų patiekalai dažnai yra vienas iš kelionės į šią šalį tikslų. Bet.. Gruzinų kulinarijoje reikia susigaudyti. Ji ne visai tokia kaip atrodo žvelgiant iš šalies.

Egzistuoja "akademinė" gruziniška virtuvė - daugumai žinomi chačapuri, sacivi, čochochbili, lobio, chinkaliai ir kiti patiekalai. Apie šiuos patiekalus galima daug rašyti ir diskutuoti. Bet "akademinė" virtuvė dažniausiai egzistuoja tik rašytiniuose šaltiniuose, o iš tikro pačioje Gruzijoje viskas truputį ne taip. Šalyje gana sunku rasti įžymiuosius sacivi ar čochochbili. Bet kasdien dažnai sutinkamas maistas apie kurį "akademinė" virtuvė net nežino. Retai kas girdėjo patiekalus ostri ar souzi. Todėl plačiau apie "praktinę" kulinariją.

Kur galima pavalgyti

Pavalgyti galima restoranuose. Visuose restoranuose kainos yra gana panašios. Prašmatniame restorane chačapuri gali kainuoti 10 larių, bet 20 nepaprašys. Chinkaliai kainuoja 50-70 tetrių už vienetą, ir vargiai, net brangiausiame restorane jie kainuos daugiau negu 1 larį.

Restoranu vadinamos visos maitinimo įstaigos didesnės už kavinę. Patys paprasčiausi restoranai vadinasi sasadilo - verčiasi kaip vieta papietauti.

Mažesnės įstaigos - kavinukės ir parduotuvėlės. Jose prekiaujame įvairiausiais pyragėliais.

Dar egzistuoja įstaiga klasifikuojama kaip "alaus baras" (ludis-bari) - panašu į sasadilo ir restoranus. Dar yra chinkalinės (სახინკლე - sachinkle), kuriose taip pat daug įvairių patiekalų, išskyrus chinkalius :).

Kartais galima papietauti privačiuose namuose, bet tai jau loterija. Maistas gali būti įvairiausios kokybės, vynas taip pat.

Dar galimas atvejis kai kompanija susirenka pavalgyti gamtoje. Kai kur parkuose ar net miške stovi stacionarūs stalai su pastoge (sapurmarilo) ir čia dažnai susirenka vietinės kompanijos. Jeigu eisite pro šalį (ir jūs ne moteris) yra didelė galimybė, kad jus pakvies prie stalo.

Gruzijos regionų maistas

Kiekviename Gruzijos regione yra vietinių patiekalų ir maisto paruošimo ypatumų. Kai kurie patiekalai, tokie kaip šašlikas, yra universalūs. Kiti turi savo "tėvynę". Chinkaliai kilę iš Kachetijos ir Mccheta-Mtianeti, ypač iš kalnuotosios jų dalies - Mtiuleti, Pšavi, Tušeti ir Chevi. Chačapuriai turi savo regioninius įpatumus - yra megreliški, imeretiški, gurijietiški ir adžariški. Kachetiniškų nėra. Patiekalai iš kukurūzų - beveik visi megreliški, o visi saldumynai - iš Kachetijos. Sacivi - grynai megreliškas patiekalas. Kubdari rasite tik Svanetijoje.

Pipirai, druska ir prieskoniai

Egzistuoja mitas, kad Gruzijoje visi patiekalai aštrūs. Kitas mitas - gruziniškas maistas turi būti aštrus, kitaip tai "neteisingas" maistas. Pirma - tai mitas, antra - tai megrelų propaganda. Gruzijoje tikrai galima atrasti aštrių patiekalų, daugiausia vakarinėje jos dalyje. Manoma, kad tai palikimas iš tų laikų kai dar egzistavo Kolchidos maliarinės pelkės, o pipirai sumažindavo galimybę susirgti maliarija. Kitur maistas visiškai nėra aštrus. Kaimyninėje Turkijoje prie mėsos priklauso keletas labai aštrių pipirų; juos reikia suvalgyti nenorint prarasti šeimininkų pagarbos. Gruzijoje to nėra.

Bet Gruzijoje dažniausiai patiekalus persūdo. Čia persūdo ir lobio, ir šašlikus, ir salotas, beveik viską. Jeigu jūs to nemėgstate, rekomenduojame imtis priemonių tam išvengti iš anksto.

Prieskoniai dedami beveik į visus patiekalus. Užėjus į turgų akys raibsta nuo jų įvairovės. Populiariausi prieskoniai nėra pipirai, o įvairios žolelės, jų mišiniai vadinami chmeli-cuneli (verčiasi kaip prieskonių dvasia), kuriuos kiekviena šeimininkė ruošia pagal savo receptą.

Maisto kokybė

Vienas iš malonesnių buvimo Gruzijoje momentų - gera maisto kokybė. Jeigu jūs valgysite chinkali tai jų įdaras tikrai bus iš mėsos. Gal būt ne pati geriausia gyvulio mėsa, bet vis dėl to mėsa, o ne chemijos gamyklos produkcija. Jeigu nusipirksite pyragaitį jame irgi rasite mėsą. Gruzijon dar neatėjo maisto priedėlių ir "plastmasinio" maisto mada. Čia į maistą nekiša natrio gliutaminato. Jeigu parduotuvėje nusipirksite kiaušinių - jų tryniai bus tamsiai geltoni, nes vištas maitina žole, o ne kombikormu.

Keliaudami po Gruziją jūs geriate šaltinių vandenį, valgote vietinį maistą, kvėpuojate kalnų oru, ir jūsų organizmas išsivalo, jaučiatės geriau.

Valgių įvairovė

Naminis maistas sunkiai sistematizuojamas, skirtinguose regionuose ir pas kiekvieną šeimininkę savo ypatumai, todėl žemiau pateikiu "oficialius", restoraninius valgius.

Ostri (ოსთრი). Populiariausias valgis Gruzijoje. Nežinau iš kur kilo ir kodėl toks populiarus. Jį tikrai rasite restorane, net jeigu daugiau nieko ir nėra. Tiek pat populiarus kaip ir charčo. Šių valgių geriausias kainos/kokybės santykis. Atrodo jie nepriklauso ir nuo "geografijos" - Gruzijoje aptinkami beveik visur.
Charčo (ხარჩო). Klasikinis charčo tai mėsa riešutiniame padaže. Bet yra dar ir charčo-sriuba. Tai vietinė tiršta sriuba rūgščių slyvų pagrindu, su dideliais mėsos gabalais ir kokiomis nors kruopomis. Klasikinis charčo su riešutų padažu gana retas.
Chinkaliai. Kainuoja jie nuo 50 tetrių už vienetą - vienas pigesnių valgių. Chinkaliai rytinių Gruzijos regionų maistas, geriausius rasite Pasanauri, o taip paplitę po visą Gruziją.
Chačapuri. "Gruziniška pica". Paplotis su sūriu.
Abchazuri. Vienas iš skanesnių Gruzijos valgių. Panašūs į kotletus, nors kartais ir dešrelių formos. Gaminami iš maltos avienos, žalumynų, granatų sėklų. Įprastai paduodami su keptomis bulvėmis ar ant lavašo.
Šašlikai (mcvadi). Parduodami beveik visur, bet nepigūs. Nuo 6 larių už porciją.
Kalmachi - tai kepti upėtakai. Skaitomas elitiniu maistu, gana brangus. Gali kainuoti 10-15 larių už žuvį, bet vietomis galima rasti ir už 4.
Lobijo - verčiasi pupelės. Įžymus gruzinų valgis iš pupelių. Vienas iš nedaugelio be mėsos.
Souzi - mėsa su daržovėmis, panašu į labai tirštą sriubą. Labai dažnas maistas gruzinų sasadilo'se.
Kababi - įprastas kebabas. Dažnai parduodamas kavinukėse, nors ir brangokas. 4-5 lariai už dvi dešreles.
Sacivi - kultinis megrelų maistas - vištiena riešutų padaže. Restoranuose nerasite, gal tik pačiuose brangiausiose.
Škmeruli - vištiena česnakų padaže. Valgis kilęs iš Račos regiono, panašus į sacivi, bet paprasčiau pagaminamas. Restoranuose gana dažnas.
Čochochbili - vištiena su bulvėmis.
Erladži - egzotiškas megrelų patiekalas. Kepinys su sūrio skoniu. Galima mirkyti į padažus. Dažniausiai aptinkamas Zugdidi.
Salotos. Restoranuose salotos - supjaustyti pomidorai ir agurkai, apiberti žalumynais.
Duona. Keliolikos rūšių. Didelių "kubų" formos, labai puri (ir gruziniškai vadinasi puri), gerai tinka mirkyti į sriubas ar padažus. Gruzinai dažnai sudeda sulaužytą duoną į padažus ar sriubą ir valgo šakute. Keletas lavašo rūšių ir formų - didelio skritulio formos, nedidelio ovalo formos (vadinama graikiška duona). Restoranuose visada prie maisto padeda "kalną" duonos. Kartais už ją reikia mokėti 1 larį, kartais nereikia. Tbilisio restoranuose įprastai duona atskirai nekainuoja. Vakarų Gruzijoje populiarūs paplotėliai iš kukurūzų.
Grybai. Kai kuriuose Gruzijos miškuose, ypač Surami, auga daugybė voveruškų. Bet grybai nėra čia populiarus valgis. Kartais dedami į odžachuri.

© 2014 J.D.Endriukaitis